Referrer spam

Wat is referrer spamá?

Referrer spam is een black hat SEO techniek waarbij een website herhaaldelijk een webaanvraag (http request) krijgt van een URL. De URL is de pagina die de spammer met deze methode wenst te promoten. Dit klinkt verschrikkelijk ingewikkeld. Een voorbeeld maakt alles duidelijk. Stel dat jouw website last heeft van referrer spam. Als je de statistieken van je website bekijkt zie je herhaaldelijke bezoeken van een of andere URL. Nieuwsgierig klik je op de URL om te controleren van waar dit bezoek komt. Dit is waar de spammer op hoopte. Een websitebezoeker op de spam URL. De spam URL vind je ook terug in de logbestanden van je website. Dit is tegelijkertijd ook een backklink. De spammer wint dus 2 maal. Een bezoeker + een backlink!

Referrer spam zijn geen echte bezoekers!

Een referrer spammer gaat natuurlijk jouw website niet echt bezoeken. Hij gebruikt hiervoor een programma, een botnet of de tracking code van je website teller. Op internet vind je programma's voor het genereren van vals websiteverkeer. Met dergelijk programma's kan een referrer spammer gemakkelijk en zonder moeite gigantische hoeveelheden webverkeer genereren. In het geval van een botnet gebruikt de spammer ge´nfecteerde computers voor het genereren van het website verkeer. Nog een andere methode is dat de referrer spammer de tracking code van je website teller kopieert en de tracking code uitvoert op een andere URL. Als je de statistieken van je website dan bekijkt zie je verkeer dat nooit op jouw site geweest is. In dit geval is er zelfs geen webaanvraag geweest.

Wat doe je tegen referrer spam?

Referrer spam is irritant. Ofwel zijn het waardeloze bots die je site bezoeken ofwel zijn het helemaal geen bots maar zijn het enkel je statistieken die totaal om zeep geholpen worden. In het geval van bots kan je de referrer spam blokkeren via je Htaccess bestand. Op de volgende site kan je een Htaccess bestand maken voor het blokkeren referrer spammers.

http://tools.dynamicdrive.com/userban/

Als de refferer spammer je tracking code gebruikt moet je geen verkeer blokkeren aangezien er helemaal geen spam verkeer op je site terecht komt.

Hoe voorkom je dat je site een spammer doelwit wordt?

Klik nooit op de spam URL. Door te klikken moedig je de spammer aan! Wil je toch eens kijken welke URL de spammer wenst te promoten. Kopieer dan de URL en gebruik een website voor het maken van screenshots!